Zonnepanelen plaatsen

Waarom zonnepanelen plaatsen?

Een duurzame investering

Zonnepanelen plaatsen is een duurzame investering, waarmee je ook flink bespaart op je vaste kosten. Met het bedrag dat je bespaart op jouw energiefactuur, en in combinatie met de premies, verdien je je zonnepanelen terug op 7 à 10 jaar.

Zonnepanelen plaatsen is ook goedkoper dan ooit! In het jaar 2007 betaalde je nog gemiddeld 20.000 euro voor zonnepanelen, vandaag betaal je voor 14 zonnepanelen (met een opbrengst van 4000 kWh) nog maar gemiddeld 5.500 euro.

Door je eigen energie te produceren met zonnepanelen, ben je 30 tot 40% van de tijd onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Dit kan je met een batterij voor zonnepanelen zelfs verhogen naar 60 tot 70%. Hierdoor gebruik je minder energie van het netwerk en heb je een lagere elektriciteitsfactuur.

Meerwaarde voor je huis

Zonnepalen zorgen ook voor een meerwaarde van je huis. Huizen met een geïsoleerd dak en zonnepanelen zijn op de vastgoedmarkt meer waard dan huizen zonder zonnepanelen. Mogelijke kopers vinden zonnepanelen een meerwaarde en zijn bereid meer te betalen voor een huis van dat al van zonnepanelen voorzien is.

Groene energie

Bovendien geniet je met zonnepanelen van groene energie, want de zon is een onuitputtelijke bron van energie. Zonnepanelen zijn ook tot 90% recycleerbaar.

Zonnepanelen plaatsen

Extra interessant voor nieuwbouw en ingrijpende energetische renovatie


Heb je een nieuwbouw of wil je een nieuwbouw bouwen? Weet dan dat nieuwbouw sinds 2016 moet voldoen aan de ‘EnergiePrestatie en Binnenklimaat’-norm, ook wel de EPB-norm genoemd. Dat betekent dat nieuwe woningen jaarlijkse en bepaalde hoeveelheid hernieuwbaar energie moeten opwekken.

Dat kan op verschillende manieren, maar het plaatsen van zonnepanelen is een eenvoudige en goedkope manier om de norm te behalen. Indien je een betere score behaalt dan de minimale norm, kan je in aanmerking komen voor 5 jaar korting op uw onroerende voorheffing.

Voorwaarden en bedrag: afhankelijk van het E-peil

De vermindering die je kan krijgen is altijd een percentage van de onroerende voorheffing gedurende een aantal jaar. Er zijn drie factoren die bepalen hoe groot de vermindering is en hoe lang ze toegekend blijft:

  • Wanneer werd de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd?
  • Gaat het over een nieuwbouw (of gelijkgesteld) of over een ingrijpende energetische renovatie?
  • Hoeveel bedraagt het E-peil op 1 januari van het aanslagjaar?

Het berekende E-peil moet betrekking hebben op het volledige gebouw. Alleen het oorspronkelijk E-peil op het EPC waarde bij de bouw is bepalend voor de vermindering. Als je na de vaststelling van het E-peil nog extra maatregelen neemt om het gebouw nog energiezuiniger te maken, dan heeft dat helaas geen invloed meer op de toekenning van de vermindering.

Glas-glas of glas-folie zonnepanelen plaatsen

Als je kiest voor zonnepanelen, dan heb je de keuze uit glas-glas zonnepanelen en glas-folie zonnepanelen. Hieronder leggen we uit wat het verschil tussen deze twee is.

Het verschil tussen glas-glas en glas-folie zonnepalen is de opbouw van het zonnepaneel. Een glas-folie zonnepaneel is opgebouwd uit een laag glas, een laag zonnecellen en een laag kunstoffolie. Een glas-glas zonnepaneel is opgebouwd uit een laag glas, een laag zonnecellen en terug een laag glas.

Het voordeel van glas-glas zonnepanelen plaatsen is de hogere betrouwbaarheid en een langere levensduur. De glas-glas zonnepanelen hebben niet langer een kunststof achterzijde, maar een volledig ondoordringbare achterzijde uit glas. Dit biedt meer stabiliteit en een hogere levensverwachting.

Glas-folie zonnepanelen plaatsen is budgetvriendelijker maar deze laten na verloop van tijd gemakkelijker vuil en vocht door, waardoor het rendement van de zonnepanelen sterk afneemt.

De opbrengst van glas-glas zonnepanelen ligt hoger, doordat de degradatie bijna nihil is. Dat betekent dat zonnepanelen amper verslijten en hun energie-efficiëntie behouden. Glas-glas zonnepanelen zijn ook beter geschikt voor de krachtige PERC-cellen omdat PERC cellen zeer gevoelig zijn voor zuurstof en vocht.

Je Sun Eco installateur bekijkt samen met jou welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw wensen en noden. Sun Eco zorgt ook voor de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De Sun Eco adviseur komt gratis langs om na te gaan of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Hierbij wordt rekening gehouden met de oriëntatie van je dak en de dakhelling. Al vanaf 10m² zonrijke dakoppervlakte, kan het interessant zijn om zonnepanelen te plaatsen. Wij zullen steeds de hoeveelheid schaduw mee in kaart brengen. Dit bepaalt mee je jaarlijkse opbrengst en het type aan materiaal dat we moeten voorzien.

Bij het berekenen van de zonnepanelen houden we rekening met: het aantal dakvensters, reeds aanwezige zonnepanelen of zonneboilers op het dak en de stabiliteit van het dak. Afhankelijk van de dakbedekking zullen we de constructiematerialen hierop aanpassen.

Investeringspremie voor zonnepanelen plaatsen

Wie vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen plaatst, kan in aanmerking komen voor een eenmalige premie van maximum 1.500 euro van netbeheerder Flexius. Indien je een beschermde afnemer bent, bedraagt je maximale premie 1.800 euro.

Om in aanmerking te komen voor deze investeringspremie, moet je je zonnepanelen laten plaatsen door een RESCert-installateur. Sun Eco beschikt over het RESCert-certificaat.

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Datum indienstname ligt na 1/1/2021
  • Enkel voor nieuwe installaties met een omvormervermogen ≤ 10 kVA
  • Een aannemer met certificaat van bekwaamheid (RESCERT) moet de zonnepanelen plaatsen of valideren
  • De zonnepanelen moet je op het dak van een gebouw plaatsen
  • Premie is éénmalig

Wil je meer info over de investeringspanelen voor zonnepanelen? Neem dan een kijkje op de website van Vlaanderen.

Combineren met een thuisbatterij

Voor wie vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen laat plaatsen, is het principe van een terugdraaiende teller niet meer van toepassing.

Zonnepanelen produceren meestal voldoende elektriciteit om een het grootste deel van de gezinsbehoeften te voldoen. Maar helaas schijnt de zon meestal op het moment dat je geen elektriciteit verbuikt.

Het is dus onmogelijk om alle geproduceerde energie van je zonnepanelen zelf te gebruiken. Het deel van je energie dat je zelf consumeert wordt geschat op gemiddeld 30%, indien je niet over een batterij voor je zonnepanelen beschikt. De rest van je geproduceerde zonne-energie wordt op het net geïnjecteerd.

Hierdoor ben je nog steeds afhankelijk van openbare net. Want ‘s avonds of ‘s nachts wanneer je zonnepanelen geen energie meer produceren, ben je afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk.

Om te voorkomen dat je een overschot aan elektriciteit op het net moet zetten en minder afhankelijk te zijn van een elektriciteitsleverancier, kan je een thuisbatterij installeren. Zo kan je 60 à 80 procent van je eigen elektriciteitsproductie verbruiken, in plaats van 30%.

Een thuisbatterij kost gemiddeld tussen 1.500 en 8.000 euro, afhankelijk van de opslagcapaciteit. Het is ook goedkoper om een thuisbatterij onmiddellijk te laten plaatsen als je zonnepanelen laat zetten, dan een bestaande zonnepanelen-installatie uit te breiden met een thuisbatterij

Tot eind 2021 kan je een premie van Vlaanderen aanvragen voor de aankoop van een thuisbatterij. De premie kan oplopen tot 1.725 euro.

Heb je interesse in een thuisbatterij? Informeer naar de mogelijkheden bij je Sun Eco installateur.

Meer info?

Laat je zonnepanelen plaatsen door Sun Eco en reken op een professional met jaren ervaring en duizenden tevreden klanten. Neem ook een kijkje bij onze realisaties om eerder geïnstalleerde zonnepanelen te bekijken.

Surf naar onze offerte aanvraag pagina, laat je gegevens achter en wij bezorgen je een vrijblijvende offerte. Bij het veld opmerkingen kan je eventueel bijkomende informatie geven over bijvoorbeeld het type dak, je jaarlijks verbruik of andere nuttige informatie. Je kan kiezen tussen een offerte per mail of een gratis en vrijblijvend bezoek aan ter plaatse.


Gratis offerte aanvragen