Waarom zonnepanelen plaatsen?
Een duurzame investering
Met het plaatsen van zonnepanelen investeert u in duurzaamheid en bespaart u op uw vaste kosten.
Met zonnepanelen produceert u uw eigen energie en bent u nog maar 30 tot 40% van de tijd onafhankelijk van het elektriciteitsnet. U kan zelf tot 60 à 70% onafhankelijk zijn, als u ook een batterij voor zonnepanelen laat installeren. Dan gebruikt u minder energie van het netwerk en heeft u een lagere elektriciteitsfactuur.
Meerwaarde voor uw woning
Zonnepalen zorgen ook voor een meerwaarde van uw woning. Woningen met een geïsoleerd dak en zonnepanelen zijn op de immo-markt meer waard dan woningen zonder zonnepanelen. Mogelijke kopers vinden zonnepanelen een meerwaarde en zijn bereid meer te betalen voor een woning van die al van zonnepanelen voorzien is.
Groene energie
Bovendien geniet u met zonnepanelen van groene energie. De zon is een onuitputtelijke bron van energie. Daarnaast zijn zonnepanelen ook tot 90% recycleerbaar.
Interesse?
Laat hieronder uw gegevens achter. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Extra voordelig voor nieuwbouw en ingrijpende energetische renovatie
Beschikt u over een nieuwbouw of wilt u een nieuwbouw zetten? Sinds 2016 moet nieuwbouw voldoen aan de ‘EnergiePrestatie en Binnenklimaat’-norm, ook bekend als de EPB-norm. Dat wil zeggen dat nieuwe woningen jaarlijkse en bepaalde hoeveelheid hernieuwbaar energie moeten opwekken.
Dat kan u op verschillende manieren realiseren, maar het plaatsen van zonnepanelen via een zonnepanelen installateur is een eenvoudige en goedkope manier om de norm te behalen. Als u een betere score behaalt dan de minimale norm, kan u in aanmerking komen voor 5 jaar korting op uw onroerende voorheffing.
Voorwaarden en bedrag: afhankelijk van het E-peil
De korting die u kan krijgen is altijd een percentage van de onroerende voorheffing gedurende een aantal jaar. Er zijn drie factoren die bepalen hoe groot de korting is en hoe lang ze toegekend blijft:
- Wanneer werd de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd?
- Gaat het over een nieuwbouw (of gelijkgesteld) of over een ingrijpende energetische renovatie?
- Hoeveel bedraagt het E-peil op 1 januari van het aanslagjaar?
Het berekende E-peil moet betrekking hebben op het volledige gebouw. Alleen het oorspronkelijk E-peil op het EPC waarde bij de bouw is bepalend voor de korting. Als u na de vaststelling van het E-peil nog extra maatregelen neemt om het gebouw nog energiezuiniger te maken, dan heeft dat helaas geen invloed meer op de toekenning van de korting.
Glas-glas of glas-folie zonnepanelen plaatsen
Wanneer u kiest voor zonnepanelen, dan heeft u de keuze uit glas-glas zonnepanelen en glas-folie zonnepanelen. Hier komt u te weten wat het verschil tussen deze twee is.
Het verschil tussen glas-glas en glas-folie zonnepalen is hoe het zonnepaneel opgebouwd is. Een glas-folie zonnepaneel bestaat uit een laag glas, een laag zonnecellen en een laag kunstof-folie. Een glas-glas zonnepaneel bestaat uit een laag glas, een laag zonnecellen en terug een laag glas.
Het voordeel van glas-glas zonnepanelen is de hogere betrouwbaarheid en een langere levensduur. Glas-glas zonnepanelen beschikken namelijk niet over een kunststof achterzijde, maar over een volledig ondoordringbare achterzijde uit glas. Daardoor is het zonnepaneel stabielere en heeft het een hogere levensverwachting.
Glas-folie zonnepanelen plaatsen is wat goedkoper maar deze laten na verloop van tijd gemakkelijker vuil en vocht door, waardoor het rendement van de zonnepanelen sterk verminderd.
De opbrengst van glas-glas zonnepanelen ligt hoger, omdat de degradatie bijna onbestaand is. Concreet wil dat zeggen dat zonnepanelen amper verslijten en hun energie-efficiëntie behouden. Glas-glas zonnepanelen zijn ook beter geschikt voor de krachtige PERC-cellen omdat deze cellen zeer gevoelig zijn voor zuurstof en vocht.
Onze adviseur bekijkt samen met u welke zonnepanelen het meest geschikt zijn naar uw wensen en noden. Sun Eco zorgt ook voor een goede prijs-kwaliteit verhouding.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Onze adviseur komt kosteloos langs om na te gaan of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Hierbij wordt rekening gehouden met onder andere de oriëntatie van uw dak en de dakhelling. Wist je dat het al vanaf 10m² zonrijke dakoppervlakte interessant kan zijn om zonnepanelen te plaatsen? Wij houden ook rekening met de hoeveelheid schaduw, want dat bepaalt mee uw jaarlijkse opbrengst en het type aan materiaal dat we moeten voorzien.
Bij het bepalen van de zonnepanelen houden we rekening met: het aantal dakvensters, reeds aanwezige zonnepanelen of zonneboilers op het dak en de stabiliteit van het dak. Naar gelang de dakbedekking passen we de constructiematerialen hierop aan.
Combineren met een thuisbatterij
Wie vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen liet plaatsen, kan niet meer gebruik maken van is het principe van een terugdraaiende teller.
Zonnepanelen maken meestal voldoende elektriciteit aan om een het grootste deel van de gezinsbehoeften te voldoen. Maar helaas schijnt de zon meestal op momenten dat u geen elektriciteit verbruikt.
Het is dus niet mogelijk om alle geproduceerde energie van uw zonnepanelen zelf te gebruiken.
Er wordt geschat dat het deel van uw energie dat u zelf consumeert gemiddeld 30% is, indien u niet over een batterij voor uw zonnepanelen beschikt. De rest van uw geproduceerde zonne-energie wordt op het net geïnjecteerd.
Hierdoor bent u nog altijd afhankelijk van openbare net. Wanneer uw zonnepanelen geen energie meer produceren, zoals ’s avonds of ’s nachts bent u afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk.
Om te voorkomen dat de rest aan elektriciteit op het net wordt gezet en om minder afhankelijk te zijn van een elektriciteitsleverancier, kan u een thuisbatterij installeren. Zo kan u 60 tot 80% van uw eigen geproduceerde elektriciteit verbruiken, in de plaats van 30%.
De prijs van een thuisbatterij ligt gemiddeld tussen 4.500 en 10.000 euro, afhankelijk van de opslagcapaciteit. Het is ook financieel interessanter om een thuisbatterij onmiddellijk te laten plaatsen als u zonnepanelen laat zetten, dan bestaande zonnepanelen uit te breiden met een thuisbatterij
Heeft u interesse in een thuisbatterij voor uw zonnepanelen? Informeer naar de mogelijkheden bij uw adviseur.
Meer info
Laat u zonnepanelen plaatsen door Sun Eco en reken op een professional met jaren ervaring en duizenden tevreden klanten. Bekijk zeker onze realisaties om eerder geïnstalleerde zonnepanelen te zien.
Ga naar onze offerte aanvraag pagina, laat uw gegevens achter en wij bezorgen u een vrijblijvende offerte. Bij het veld opmerkingen kunt u optioneel ook bijkomende informatie geven over bijvoorbeeld het type dak, uw jaarlijks verbruik of andere nuttige informatie. U kan kiezen tussen een offerte per mail of een gratis en vrijblijvend bezoek aan ter plaatse.