Zonnepanelen installateur

Waarom zonnepanelen plaatsen bij een zonnepanelen installateur?

Een duurzame investering

Met het plaatsen van zonnepanelen investeer je in duurzaamheid en bespaar je op je vaste kosten.
 
Dankzij het bedrag dat je bespaart op je energiefactuur in combinatie met de premies, liggen de huidige terugverdientijden tussen de 7 en de 10 jaar.

Zonnepanelen plaatsen via een zonnepanelen installateur is ook financieel interessanter dan ooit! In 2007 betaalde je nog gemiddeld 20.000 euro voor zonnepanelen, vandaag betaal je voor 14 zonnepanelen (met een opbrengst van 4000 kWh) nog maar gemiddeld 5.500 euro.

Met zonnepanelen produceer je je eigen energie en ben je nog maar 30 tot 40% van de tijd onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Je kan zelf tot 60 à 70% onafhankelijk zijn, als je ook een batterij voor zonnepanelen laat installeren. Dan gebruik je minder energie van het netwerk en heb je een lagere elektriciteitsfactuur.

Meerwaarde voor je woning

Zonnepalen zorgen ook voor een meerwaarde van je woning. Woningen met een geïsoleerd dak en zonnepanelen zijn op de immomarkt meer waard dan woningen zonder zonnepanelen. Mogelijke kopers vinden zonnepanelen een meerwaarde en zijn bereid meer te betalen voor een woning van die al van zonnepanelen voorzien is.

Groene energie

Bovendien geniet je met zonnepanelen van groene energie!  De zon is een onuitputtelijke bron van energie. Daarnaast zijn zonnepanelen ook tot 90% recycleerbaar.

Zonnepanelen plaatsen

Extra voordelig voor nieuwbouw en ingrijpende energetische renovatie

Beschik je over een nieuwbouw of wil je een nieuwbouw zetten? Sinds 2016 moet nieuwbouw voldoen aan de ‘EnergiePrestatie en Binnenklimaat’-norm, ook bekend als de EPB-norm. Dat wil zeggen dat nieuwe woningen jaarlijkse en bepaalde hoeveelheid hernieuwbaar energie moeten opwekken.

Dat kan je op verschillende manieren realiseren, maar het plaatsen van zonnepanelen via een zonnepanelen installateur is een eenvoudige en goedkope manier om de norm te behalen. Als je een betere score behaalt dan de minimale norm, kan je in aanmerking komen voor 5 jaar korting op uw onroerende voorheffing.

Voorwaarden en bedrag: afhankelijk van het E-peil

De korting die je kan krijgen is altijd een percentage van de onroerende voorheffing gedurende een aantal jaar. Er zijn drie factoren die bepalen hoe groot de korting is en hoe lang ze toegekend blijft:

  • Wanneer werd de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd?
  • Gaat het over een nieuwbouw (of gelijkgesteld) of over een ingrijpende energetische renovatie?
  • Hoeveel bedraagt het E-peil op 1 januari van het aanslagjaar?

Het berekende E-peil moet betrekking hebben op het volledige gebouw. Alleen het oorspronkelijk E-peil op het EPC waarde bij de bouw is bepalend voor de korting. Als je na de vaststelling van het E-peil nog extra maatregelen neemt om het gebouw nog energiezuiniger te maken, dan heeft dat helaas geen invloed meer op de toekenning van de korting.

Glas-glas of glas-folie zonnepanelen plaatsen

Wanneer je kiest voor zonnepanelen, dan heb je de keuze uit glas-glas zonnepanelen en glas-folie zonnepanelen. Hier kom je te weten wat het verschil tussen deze twee is.

Het verschil tussen glas-glas en glas-folie zonnepalen is hoe het zonnepaneel opgebouwd is. Een glas-folie zonnepaneel bestaat uit een laag glas, een laag zonnecellen en een laag kunstoffolie. Een glas-glas zonnepaneel bestaat uit een laag glas, een laag zonnecellen en terug een laag glas.

Het voordeel van glas-glas zonnepanelen is de hogere betrouwbaarheid en een langere levensduur. Glas-glas zonnepanelen beschikken namelijk niet over een kunststof achterzijde, maar over een volledig ondoordringbare achterzijde uit glas. Daardoor is het zonnepaneel  stabielere en heeft het een hogere levensverwachting. 

Glas-folie zonnepanelen plaatsen is wat goedkoper maar deze laten na verloop van tijd gemakkelijker vuil en vocht door, waardoor het rendement van de zonnepanelen sterk verminderd. 

De opbrengst van glas-glas zonnepanelen ligt hoger, omdat de degradatie bijna onbestaand is. Concreet wil dat zeggen dat zonnepanelen amper verslijten en hun energie-efficiëntie behouden. Glas-glas zonnepanelen zijn ook beter geschikt voor de krachtige PERC-cellen omdat deze cellen zeer gevoelig zijn voor zuurstof en vocht.

Je Sun Eco zonnepanelen installateur bekijkt samen met jou welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw wensen en noden. Sun Eco zorgt ook voor een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De Sun Eco zonnepanelen installateur komt kosteloos langs om na te gaan of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Hierbij wordt rekening gehouden met onder andere de oriëntatie van je dak en de dakhelling. Wist je dat het al vanaf 10m² zonrijke dakoppervlakte interessant kan zijn om zonnepanelen te plaatsen? Wij houden ook rekening met de hoeveelheid schaduw, want dat bepaalt mee je jaarlijkse opbrengst en het type aan materiaal dat we moeten voorzien.

Bij het bepalen van de zonnepanelen houden we rekening met: het aantal dakvensters, reeds aanwezige zonnepanelen of zonneboilers op het dak en de stabiliteit van het dak. Naar gelang de dakbedekking passen we de constructiematerialen hierop aan.

Investeringspremie voor zonnepanelen via en zonnepanelen installateur

Wie vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen laat plaatsen via een zonnepanelen installateur, kan in aanmerking komen voor een eenmalige premie van maximum 1.500 euro van netbeheerder Flexius. Als je een beschermde afnemer bent, bedraagt je maximale premie 1.800 euro.

Om aanspraak te maken op deze investeringspremie, moet je je zonnepanelen laten plaatsen door een RESCert-installateur. Sun Eco zonnepanelen installateur beschikt over RESCert-certificaat.

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Datum indienstname ligt na 1/1/2021
  • Enkel voor nieuwe installaties met een omvormervermogen ≤ 10 kVA
  • Een aannemer met certificaat van bekwaamheid (RESCERT) moet de zonnepanelen plaatsen of valideren
  • De zonnepanelen moet je op het dak van een gebouw plaatsen
  • Premie is éénmalig

Wil je graag meer info over de investeringspanelen voor zonnepanelen? Raadpleeg de website van Vlaanderen.

Combineren met een thuisbatterij

Wie vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen laat plaatsen, kan niet meer gebruik maken van is het principe van een terugdraaiende teller.

Zonnepanelen maken meestal voldoende elektriciteit aan om een het grootste deel van de gezinsbehoeften te voldoen. Maar helaas schijnt de zon meestal op momenten dat je geen elektriciteit verbuikt.

Het is dus niet mogelijk om alle geproduceerde energie van je zonnepanelen zelf te gebruiken.

Er wordt geschat dat het deel van je energie dat je zelf consumeert gemiddeld 30% is, indien je niet over een batterij voor je zonnepanelen beschikt. De overschot van je geproduceerde zonne-energie wordt op het net geïnjecteerd.

Hierdoor ben je nog altijd afhankelijk van openbare net. Wanneer je zonnepanelen geen energie meer produceren, zoals ‘s avonds of ‘s nachts ben je afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk.

Om te voorkomen dat het overschot aan elektriciteit op het net wordt gezet en om minder afhankelijk te zijn van een elektriciteitsleverancier, kan je een thuisbatterij installeren. Zo kan je 60 tot 80 procent van je eigen geproduceerde elektriciteit verbruiken, in plaats van 30%.

De prijs van een thuisbatterij ligt gemiddeld tussen 1.500 en 8.000 euro, afhankelijk van de opslagcapaciteit. Het is ook financieel interessanter om een thuisbatterij onmiddellijk te laten plaatsen als je zonnepanelen laat zetten, dan bestaande zonnepanelen uit te breiden met een thuisbatterij

Tot eind 2022 kan je nog een premie van Vlaanderen aanvragen voor de aankoop van een thuisbatterij. De premie kan oplopen tot 1.725 euro.

Heb je interesse in een thuisbatterij voor je zonnepanelen? Informeer naar de mogelijkheden bij je Sun Eco zonnepanelen installateur.

Meer info?

Laat je zonnepanelen plaatsen door zonnepanelen installateur Sun Eco en reken op een professional met jaren ervaring en duizenden tevreden klanten. Bekijk zeker onze realisaties om eerder geïnstalleerde zonnepanelen te zien.

Ga naar onze offerte aanvraag pagina, laat je gegevens achter en wij bezorgen je een vrijblijvende offerte. Bij het veld opmerkingen kan je optioneel ook bijkomende informatie geven over bijvoorbeeld het type dak, je jaarlijks verbruik of andere nuttige informatie. Je kan kiezen tussen een offerte per mail of een gratis en vrijblijvend bezoek aan ter plaatse.