Thuisbatterij

Wat is een thuisbatterij?

De vraag naar thuisbatterijen voor zonnepanelen is de laatste tijd gigantisch gestegen. Maar wat is een thuisbatterij eigenlijk?

Een thuisbatterij wordt opgeladen met energie geproduceerd door zonnepanelen. Een thuis batterij heeft een grote capaciteit, die alle elektrische apparatuur in je huis enkele uren tot zelfs dagen van energie voorziet. Op deze manier is het mogelijk om minder afhankelijk van het energienet te worden.

Pas wanneer je thuisbatterij leeg is, wordt er weer stroom van het energienet gehaald. Hierdoor wordt het mogelijk om in de lente en zomermaanden onafhankelijker van het elektriciteitsnet te zijn.

Het aantal gezinnen met een thuisbatterij is nog klein, maar er wordt verwacht dat de thuisbatterij steeds populairder wordt.

Is een thuisbatterij interessant voor mij?

Door de afschaffing van de terugdraaiende teller, zijn thuisbatterijen nu een pak interessanter. Wie zonnepanelen heeft, kan met een thuisbatterij voor een groot deel gebruik maken van de eigen geproduceerde energie. Met een thuisbatterij beschikt je eigenlijk over gratis elektriciteit, ook als ze zon niet schijnt.

Omdat zonnepanelen vooral overdag energie produceren, verbruikt de gemiddelde zonnepaneleneigenaar maar 30% van zijn opgewekte energie. Met een batterij voor zonnepanelen kunnen we het eigen verbruik van de opgewekte energie doen stijgen naar 60 à 70%. 

Voordelen van een thuisbatterij

Hierbij sommen we de voordelen van een thuisbatterij op:

  • Je slaat je eigen geproduceerde energie door zonnepanelen op voor later gebruik.
  • Je laadt je thuisbatterij op tijdens de daluren en gebruikt deze energie in de piekuren.
  • Sommige thuisbatterijen kunnen ook als noodstroomvoorziening functioneren.
  • Je bent minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, omdat je grotendeels zelfvoorzienend bent.
  • Je geniet van een lagere elektriciteitsrekening.

Bovendien vermijd je met een batterij verbruikspieken, iets dat belangrijk wordt wanneer Vlaanderen in 2022 het capaciteitstarief invoert.

De VREG, de Vlaamse energieregulator, past op 1 januari 2022 de methode om het tarief van de netwerkkosten op de elektriciteitsfactuur te berekenen aan. Het nieuwe capaciteitstarief zal rekening houden met de verbruikspieken van de consumenten. Je thuisbatterij zorgt dat je zoveel mogelijk energie van je zonnepanelen zelf verbruikt. Hierdoor neem je minder stroom af van het net, zodat het risico op pieken verkleint. Dat betekent nog meer besparingen als het capaciteitstarief wordt ingevoerd.

Verbruik

Kan ik volledig onafhankelijk worden van het energienet met een thuisbatterij?

Wie zonnepanelen zet, droomt ervan om volledig onafhankelijk te zijn van het energienet. Volledig onafhankelijk is in België nog niet mogelijk, maar met een thuisbatterij zit je er wel een stapje dichterbij.

Je geproduceerde energie  wordt overdag opgeslagen en ’s avonds en ’s nachts gebruikt. Als de capaciteit van je thuisbatterij groot genoeg is, ben je voor een groot deel onafhankelijk van het energienet.

Volledig onafhankelijk worden van het energienet is helaas moeilijk te bereiken, maar 70 procent onafhankelijkheid is haalbaar. In België is het grote probleem de wintermaanden waar de zon onvoldoende schijnt om de thuisbatterij op peil te houden.

 

Prijs van een thuisbatterij

De prijs van een thuisbatterij ligt gemiddeld tussen 1.500 en 8.000 euro, afhankelijk van de opslagcapaciteit. Het is ook financieel interessanter om een thuisbatterij onmiddellijk te laten plaatsen als je zonnepanelen laat zetten, dan bestaande zonnepanelen uit te breiden met een thuisbatterij

Tot eind maart 2023 kan je als particulier een premie van Vlaanderen aanvragen voor de aankoop van een thuisbatterij. De premie kan oplopen tot 1.725 euro.

Met deze subsidie wil Vlaanderen het eigen verbruik van groene stroom stimuleren. Als je in Vlaanderen woont, kan je de premie aanvragen tot eind 2023, indien de installatie gekeurd werd voor 01/04/2023.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de premie

https://www.vlaanderen.be/zonnepanelen/thuisbatterij/premie-voor-de-aankoop-of-leasing-van-een-thuisbatterij-voor-zelf-opgewekte-energie


Hoe groot moet mijn batterij zijn?

Eens beslist hebt om te investeren in een thuisbatterij, twijfel je misschien of je beter een kleine of een grote batterij neemt. Wij raden om het vermogen van de batterij af te stemmen op je verbruik en productie van je zonnepanelen.

Thuisbatterijen hebben een opslagcapaciteit van 2,2 kWh tot 14 kWh. Maar wat is de ideale grootte of opslagcapaciteit? Dat hangt af van twee zaken: de productiecapaciteit van je zonnepanelen en je stroomverbruik. Als je een batterij laat installeren, kies dan voor een batterij die minstens je jaarlijks stroomverbruik dekt. Om je een idee te geven, gemiddeld gebruik een gezin ongeveer 10 kWh per dag.

Er wordt aangeraden om per kWp zonnepanelen een batterij van 1 tot 1,5 kWh te voorzien. Dat betekent dat voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp, idealiter een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kWh wordt geïnstalleerd.

Meestal is een kleinere thuisbatterij ook duurder per kWh capaciteit dan een groter exemplaar. Waardoor een grotere thuisbatterij ook financieel interessanter is.

Retrofit batterijen

Heb je reeds een bestaande zonnepaneel installatie, maar is je omvormer niet geschikt om rechtstreeks een batterij op aan te sluiten?

Geen probleem! Sun Eco heeft ook hiervoor een ideale oplossing.

De retrofit batterij van SAJ is combineerbaar met alle soorten van omvormers. Zo hoef je jouw huidige omvormer niet te vervangen in functie van het plaatsen van de thuisbatterij.

Deze retrofit batterij staat niet rechtstreeks gekoppeld met uw bestaande zonnepaneel installatie, maar haalt het teveel aan geproduceerde zonne-energie via jouw zekeringskast. Wanneer je zonnepanelen geen of te weinig energie leveren ten opzichten van het verbruik op dat moment, zal de retrofit batterij zijn opgeslagen energie terug afgeven.

Onze merken van thuisbatterij

Wij maken gebruik van de bekendste merken van thuisbatterijen. Zo is er altijd een geschikte batterij voor jouw noden en wensen. We werken met PylonTechan, Huawei, BYD en LG Energy Solutions.

Realisaties

Wil je graag weten hoe zo’n thuisbatterij er uit ziet? Hier zie je een kleine greep uit de realisaties van Sun Eco. Zoals je kan zien, bestaan batterijen er in alle maten en vormen.

Bekijk hier meer van onze thuisbatterij-realisaties.

Meer info over thuisbatterijen van Sun Eco?

Laat je thuisbatterij plaatsen door Sun Eco en reken op een professional met jaren ervaring en duizenden tevreden klanten. Wij zijn als thuisbatterij installateur actief in de provincies Antwerpen, Limburg, Oost – Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Bekijk zeker onze realisaties om eerder geïnstalleerde thuisbatterijen te bekijken.

Surf naar onze offerte aanvraag pagina, laat je gegevens achter en wij bezorgen je een gratis offerte. Je kan kiezen tussen een offerte per mail of een gratis en vrijblijvend bezoek ter plaatse.