Thuisbatterij

Wat is een thuisbatterij?

De vraag naar thuisbatterijen voor zonnepanelen is de laatste tijd gigantisch gestegen. Maar wat is een thuisbatterij eigenlijk?

Een thuisbatterij wordt opgeladen met energie geproduceerd door zonnepanelen. Een thuisbatterij heeft een grote capaciteit, die alle elektrische apparatuur in uw huis enkele uren tot zelfs dagen van energie voorziet. Op deze manier is het mogelijk om minder afhankelijk van het energienet te worden.

Pas wanneer uw thuisbatterij leeg is, wordt er weer stroom van het energienet gehaald. Hierdoor wordt het mogelijk om in de lente en zomermaanden onafhankelijker van het elektriciteitsnet te zijn.

Interesse?

Laat hieronder uw gegevens achter. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Privacy toestemming

Is een thuisbatterij interessant?

Door de afschaffing van de terugdraaiende teller, zijn thuisbatterijen nu een pak interessanter. Wie zonnepanelen heeft, kan met een thuisbatterij voor een groot deel gebruik maken van de eigen geproduceerde energie. Met een thuisbatterij beschikt u eigenlijk over gratis elektriciteit, ook als ze zon niet schijnt.

Omdat zonnepanelen vooral overdag energie produceren, verbruikt de gemiddelde zonnepaneleneigenaar maar 30% van zijn opgewekte energie. Met een batterij voor zonnepanelen kunnen we het eigen verbruik van de opgewekte energie doen stijgen naar 60 à 70%. 

Voordelen van een thuisbatterij

Hierbij sommen we de voordelen van een thuisbatterij op:

  • U slaat uw eigen geproduceerde energie door zonnepanelen op voor later gebruik.
  • U laadt uw thuisbatterij op tijdens de daluren en gebruikt deze energie in de piekuren.
  • Sommige thuisbatterijen kunnen ook als noodstroomvoorziening functioneren.
  • U bent minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, omdat u grotendeels zelfvoorzienend bent.
  • U geniet van een lagere elektriciteitsrekening.
 

Bovendien vermijdt u met een batterij verbruikspieken, iets dat belangrijk is wanneer Vlaanderen in 2022 het capaciteitstarief invoert.

De VREG, de Vlaamse energieregulator, paste op 1 januari 2022 de methode om het tarief van de netwerkkosten op de elektriciteitsfactuur te berekenen aan. Het nieuwe capaciteitstarief zal rekening houden met de verbruikspieken van de consumenten. 

Uw thuisbatterij zorgt dat u zoveel mogelijk energie van uw zonnepanelen zelf verbruikt. Hierdoor neemt u minder stroom af van het net, zodat het risico op pieken verkleint.

Verbruik

Volledige onafhankelijkheid van het energienet met een thuisbatterij?

Wie zonnepanelen zet, droomt ervan om volledig onafhankelijk te zijn van het energienet. Volledig onafhankelijk is in België nog niet mogelijk, maar met een thuisbatterij zit u een stap dichterbij.

Uw geproduceerde energie wordt overdag opgeslagen en ’s avonds en ’s nachts gebruikt. Als de capaciteit van uw thuisbatterij groot genoeg is, bent u voor een groot deel onafhankelijk van het energienet.

Volledig onafhankelijk worden van het energienet is helaas moeilijk te bereiken, maar 70 procent onafhankelijkheid is haalbaar. In België is het grote probleem de wintermaanden waar de zon onvoldoende schijnt om de thuisbatterij op peil te houden.

 

Prijs van een thuisbatterij

De prijs van een thuisbatterij ligt gemiddeld tussen 4.500 en 10.000 euro, afhankelijk van de opslagcapaciteit. Het is ook financieel interessanter om een thuisbatterij onmiddellijk te laten plaatsen als u zonnepanelen laat zetten, dan bestaande zonnepanelen uit te breiden met een thuisbatterij

 

 

Hoe groot moet mijn batterij zijn?

Eens beslist hebt om te investeren in een thuisbatterij, twijfelt u misschien of u beter een kleine of een grote batterij neemt. Wij raden om het vermogen van de batterij af te stemmen op uw verbruik en productie van uw zonnepanelen.

Thuisbatterijen hebben een gemiddelde opslagcapaciteit van 5 kWh tot 30 kWh. Maar wat is de ideale grootte of opslagcapaciteit? Dat hangt af van twee zaken: de productiecapaciteit van uw zonnepanelen en uw stroomverbruik. Als u een batterij laat installeren, kies dan voor een batterij die minstens uw jaarlijks stroomverbruik dekt. 

Er wordt aangeraden om per kWp zonnepanelen een batterij van 1 tot 1,5 kWh te voorzien. Dat betekent dat voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp, idealiter een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kWh wordt geïnstalleerd.

Meestal is een kleinere thuisbatterij ook duurder per kWh capaciteit dan een groter exemplaar. Waardoor een grotere thuisbatterij ook financieel interessanter is.

Retrofit batterijen

Heeft u reeds een bestaande zonnepanelen installatie, maar is uw omvormer niet geschikt om rechtstreeks een batterij op aan te sluiten?

Geen probleem! Sun Eco heeft ook hiervoor een ideale oplossing.

De retrofit batterij van SAJ is combineerbaar met alle soorten van omvormers. Zo hoeft u uw huidige omvormer niet te vervangen in functie van het plaatsen van de thuisbatterij.

Deze retrofit batterij staat niet rechtstreeks gekoppeld met uw bestaande zonnepanelen installatie, maar haalt het teveel aan geproduceerde zonne-energie via uw zekeringskast. Wanneer u zonnepanelen geen of te weinig energie leveren ten opzichten van het verbruik op dat moment, zal de retrofit batterij zijn opgeslagen energie terug afgeven.

Onze merken

Wij maken gebruik van de bekendste merken van thuisbatterijen. Zo is er altijd een geschikte batterij voor uw noden en wensen. We werken met SolarEdge, Huawei, BYD, SAJ en LG Energy Solutions.

Realisaties

Wilt u graag weten hoe zo’n thuisbatterij er uit ziet? Hier ziet u een kleine greep uit onze realisaties. Zoals u kan zien, bestaan batterijen er in alle maten en vormen.

Bekijk hier meer van onze thuisbatterij-realisaties.

Meer info

Laat u thuisbatterij plaatsen door Sun Eco en reken op een professional met jaren ervaring en duizenden tevreden klanten. Wij zijn als thuisbatterij installateur actief in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Bekijk zeker onze realisaties om eerdere geïnstalleerde thuisbatterijen te bekijken.

Ga naar onze offerte aanvraag pagina, laat uw gegevens achter en wij bezorgen u een gratis offerte. U kan kiezen tussen een offerte per mail of een gratis en vrijblijvend bezoek ter plaatse.