Wanneer je thuis een Smappee laadpaal gebruikt, heb je de keuze uit verschillende laadopties. Dit biedt niet alleen meer controle over je energieverbruik, maar helpt ook om optimaal te profiteren van je zonnepanelen of goedkopere stroomtarieven. We zetten de mogelijkheden even overzichtelijk voor je op een rij:
Standaard laden #
Bij standaard laden begint de wagen meteen te laden zodra je hem inplugt. De laadpaal gebruikt hierbij het volledige beschikbare vermogen, afhankelijk van je aansluiting en het maximale laadvermogen van je auto. Dit is de eenvoudigste manier van laden, maar houdt geen rekening met je energieproductie of daluren.
Laden via laadschema’s #
Bij laadschema’s bepaal je zelf hoeveel kilometer bereik je tegen een bepaald tijdstip nodig hebt op welke dag van de week. De laadpaal kijkt vervolgens wanneer de energietarieven het voordeligst zijn binnen de komende 24 uur en zorgt ervoor dat je wagen het gevraagde bereik tijdig heeft opgeladen.
Extra handig: er is ook een optie om na het afronden van het ingestelde schema alsnog verder te laden op zonne-overschot. Zo benut je maximaal de stroom die je zelf opwekt, zonder dat het ten koste gaat van je gevraagde rijbereik.
Belangrijk detail: de laadpaal kijkt maximaal 24 uur vooruit. Is er geen actief schema ingesteld? Dan schakelt het toestel automatisch over naar standaard laden zodra je de wagen inplugt.
Laden op zonne-overschot #
Bij laden op overschot wacht de laadpaal tot je zonnepanelen voldoende energie produceren voordat er geladen wordt. Dit is de meest ecologische én voordelige manier van laden, omdat je vooral je eigen gratis zonnestroom gebruikt.
Bij deze optie kun je vaak een slider instellen om aan te geven vanaf welk vermogen je wil starten met laden. Zo bepaal je zelf of je bijvoorbeeld pas wil laden als er minstens 6A beschikbaar is, of ook al bij lagere vermogens.
Hoe werkt die slider? #
Bij laden op zonne-overschot kun je via een slider in de Smappee-app instellen hoeveel zonne-energie er minimaal beschikbaar moet zijn voordat de laadpaal start. Zo bepaal jij hoe streng je laadpaal omgaat met het beschikbare overschot.
-
Zet je de slider op 100%, dan wacht de laadpaal tot er minstens 6A per fase overschot van je zonnepanelen is.
👉 Dat is ongeveer 1,4 kW bij een monofasige aansluiting en 4,2 kW bij een driefasige aansluiting. Pas dan start het laden en laadt je wagen verder volledig op zonnestroom. -
Zet je de slider op 50%, dan start de laadpaal al zodra er ongeveer 3A per fase (700W bij monofasig) beschikbaar is van de zonnepanelen.
👉 Het resterende vermogen tot 6A per fase wordt dan van het net gehaald.
Zodra je zonnepanelen meer produceren en er 6A per fase of meer overschot is, laadt de laadpaal vanaf dat moment volledig op zonne-energie. -
Zet je de slider op 0%, dan start de laadpaal meteen aan 6A per fase van het net zodra je je wagen insteekt.
👉 Als je zonnepanelen beginnen produceren, wordt de zonnestroom automatisch bijgerekend en vermindert de netafname.
Wordt er meer dan 6A per fase opgewekt, dan schakelt de laadpaal volledig over op je eigen zonnestroom.
Daalt de zonneproductie, dan vult de laadpaal het tekort gewoon weer aan met netstroom tot het minimaal benodigde vermogen van 6A per fase bereikt blijft.
🔍 Let op: volgens de geldende norm is laden vanaf 6A de standaard-minimumwaarde bij de meeste laadpalen. Laden onder die waarde kan, maar is afhankelijk van je specifieke installatie en de instellingen van je laadpunt en auto.